Duitse politie arresteert 1300 betogers

De Duitse politie heeft zondag een einde gemaakt aan een grote demonstratie die als doel had een trein met kernafval tegen te houden. De trein was met in Frankrijk verwerkt Duits kernafval op weg naar het Duitse Gorleben. In totaal werden dertienhonderd mensen opgepakt.

Honderden agenten begonnen zondag in alle vroegte het spoor bij Dannenberg vrij te maken. De betogers hielden daar de rails bezet. Mensen die weigerden te vertrekken werden opgepakt en worden later voor de rechter gebracht.

Volgens de politie waren er in totaal zo'n 3500 betogers aanwezig, maar de organisatie meende dat er vijfduizend mensen op de been waren. Een groep van ongeveer 250 activisten gooide stenen en vuurwerk naar de politieagenten. Een aantal agenten liep verwondingen op en tien personen werden opgepakt.

De trein met het kernafval passeerde vrijdag de Frans-Duitse grens. Donderdagavond wierpen actievoerders een blokkade op bij een spoorwegovergang bij Metzingen, vlakbij Gorleben, de eindbestemming van de afvaltrein. Toen zij agenten met vuurwerk en verf bekogelden antwoordde de politie met waterkanonnen.

In Gorleben wordt het Duitse kernafval tijdelijk bewaard. De opslag is volgens actievoerders echter niet veilig genoeg. Het is nog onduidelijk waar het radioactieve materiaal permanent moet worden opgeslagen.


Duitse politie arresteert 1300 betogers (Foto: Novum)