Kernafvaltransport leidt tot protest Duitsland

De politie in de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft donderdag waterkanonnen ingezet tegen betogers die zich opmaakten voor de aankomst van een kernafvafvaltransport uit Frankrijk. De betogers gooiden met vuurwerk en verf naar agenten. Eerder op de dag hadden ze bij Metzingen, in de buurt van de eindbestemming van het transport, een kruispunt geblokkeerd.

Het kernafval is afkomstig uit Frankrijk en wordt per spoor vervoerd. De trein met kernafval vertrok donderdagochtend vanuit Valognes en heeft als bestemming Gorleben. Het transport wordt als te hachelijk beschouwd door de demonstranten, die graag zouden zien dat kernafval helemaal niet meer per trein, vrachtwagen of schip wordt vervoerd. Het is niet bekend wanneer het transport in Duitsland aankomt.

Eerder op de dag zette de Franse oproerpolitie traangas in om demonstranten te verjagen die het transport probeerden te dwarsbomen. Zo'n driehonderd betogers raakten in de velden van het dorp Lieusaint, nabij Valognes, slaags met de politie.