Amsterdamse theaterinstellingen gaan samenwerken

Zeven instellingen in de Amsterdamse theaterwereld gaan samenwerken. Ze ontwikkelden de afgelopen tijd plannen om theater in de stad beter op de kaart te zetten in binnen- en buitenland.

Het gaat om samenwerking op het gebied van onder meer talentontwikkeling, productie, en promotie. Dat stellen de directies van de toneelinstellingen in een verklaring. "Culturele diversiteit staat daarbij buiten kijf", schrijven de directies, "ook al lijkt dat in het Rijksbeleid verdwenen."

Een van de doelen van de theateralliantie, die de titel Van Nood tot Deugd heeft, is om meer dynamiek te krijgen in de productie en presentatie van voorstellingen. Grote regisseurs als Ivo van Hove worden uitgeleend aan kleine theaters, en aanstormend talent mag zich in bijvoorbeeld de Stadsschouwburg presenteren.

De Stadsschouwburg, Holland Festival en Frascati gaan samen werken aan internationale programmering. De schouwburg wil samen met Toneelgroep Amsterdam de komende jaren zes internationale toneelstukken exclusief in de hoofdstad presenteren, waarmee de internationale uitstraling wordt versterkt.

De theaterinstellingen die de samenwerking aangaan zijn Frascati, Holland Festival, Julidans, Likeminds, de Stadsschouwburg, het Nederlands Theaterfestival en Toneelgroep Amsterdam. De alliantie heeft verder geen betrekking op muziek, amateur- en kleinkunst of musicals.

Wethouder van cultuur Carolien Gehrels heeft enthousiast gereageerd op de plannen.