Absolute meerderheid voor Spaanse Volkspartij

De Spaanse conservatieve Volkspartij (PP) heeft zondag een overweldigende verkiezingsoverwinning behaald. Dat blijkt na telling van driekwart van de stemmen. De PP heeft inmiddels de overwinning opgeëist.

De Volkspartij van Mariano Rajoy versloeg met groots gemak de Socialistische Partij van premier José Luis Rodriguez Zapatero en kan rekenen op een absolute meerderheid in het parlement. Na telling van 75 procent van de stemmen kon de PP rekenen op 187 zetels in het 350 zetels tellende Spaanse lagerhuis, het hoogste aantal dat de partij ooit behaald heeft. De socialisten stonden op 109 zetels en hebben zich bij hun nederlaag neergelegd.

De aanhoudende hoge werkloosheid in Spanje en de sombere economische vooruitzichten in het land brachten veel Spanjaarden ertoe in de stembureaus een einde te maken aan het premierschap van Zapatero, dat bijna acht jaar duurde.

Rajoy en zijn PP wacht de loodzware taak de economie uit het slop te trekken en tegelijkertijd het begrotingstekort terug te dringen door belastingen te verhogen en bezuinigingen door te voeren.