De Jager ziet niets in onderzoek naar gulden

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ziet niets in het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders wil laten doen naar herinvoering van de gulden. Dat heeft De Jager vrijdag gezegd tegen de NOS.

De Jager vindt het 'erg onhandig' dat Wilders in onrustige tijden nog meer onrust creëert. "Het is nu belangrijk dat we stabiliteit en rust hebben, en niet te veel gedoe", zei De Jager. Hij zei ook dat Wilders mag laten onderzoeken wat hij wil.

Volgens De Jager zijn vrijwel alle economen het erover eens dat de kosten van het opbreken van de euro enorm zijn. "Het kabinet heeft de ferme wil tot het behoud van de euro. Dat is het beste voor alle Nederlanders." De euro heeft gezorgd voor een lage inflatie en een lage werkloosheid, zei De Jager.

Wilders zegt dat het kabinet mensen bang maakt dat 'het licht uitgaat' als Nederland uit de euro stapt. "Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert." Als het onderzoek dit uitwijst, wil de PVV een referendum over een vertrek uit de eenheidsmunt.


De Jager ziet niets in onderzoek naar gulden (Foto: Novum)