Familie comateuze inbreker laakt reacties politiek

De familie van de in coma geslagen inbreker vraagt politici en gezagdragers terughoudender te zijn in hun reacties. De discussie over wat er is gebeurd en wiens schuld dat is, is voorbarig tot het onderzoek is voltooid, zegt advocaat Richard Korver namens de familie.

De 50-jarige inbreker werd vorige week vrijdag opgewacht bij een sportcomplex in Amsterdam. Vier mannen sloegen hem in elkaar. Een van hen zit nog vast voor poging tot doodslag door verwurging.

Na het incident barstte een discussie los over het gebruikte geweld door de vier mannen. De SP en de PvdA vonden dat het een reactie was op oproepen van de VVD over het aanpakken van dieven. Bij de presentatie van het regeerakkoord en het gedoogakkoord zei premier Mark Rutte (VVD) dat mensen inbrekers best met een 'ferme duw' het huis uit mogen zetten.

Na de wekelijkse ministerraad zei Rutte vrijdag dat hij erbij blijft dat gepast geweld mag worden gebruikt tegen inbrekers en overvallers. Hij zei er wel bij dat mensen met een beetje verstand begrijpen dat het moet gaan om 'proportioneel' geweld. Wie dat niet snapt, zal zich moeten verantwoorden voor de rechter.