Kabinet bevestigt invasieplannen Suriname

De Nederlandse regering heeft in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen gemaakt voor de invasie van Suriname en het 'neutraliseren' van legerleider Desi Bouterse. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en van Defensie Hans Hillen (CDA) mede namens premier Mark Rutte (VVD) in antwoord op Kamervragen van de SP.

De inzet van Nederlandse militairen was nodig voor het 'scheppen van de juiste condities voor het herstel van orde en recht', schrijven de bewindslieden. De ex-kolonie was onder het bewind van de Surinaamse legerleiding in 1986 in een 'diepe crisis' verzeild geraakt. Bij de zogenaamde Binnenlandse Oorlog vielen honderden slachtoffers.

Aanleiding voor de Kamervragen van Harry van Bommel (SP) was een artikel in de Volkskrant van vorig jaar november, waarin oud-premier Ruud Lubbers (CDA) de plannen bevestigde. Het ging volgens hem om een invasie van Suriname met 850 mariniers, zestien helikopters, vliegtuigen en marineschepen.

"Voor een voorspoedige en veilige uitvoering van een dergelijke operatie zou het noodzakelijk zijn geweest tijdelijk het vliegveld en de doorgangswegen onder controle te krijgen, alsmede de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk te neutraliseren", schrijven de bewindslieden over de plannen.

Het toenmalige kabinet heeft hierover met 'een aantal fractievoorzitters' gesproken. Maar over een daadwerkelijke invasie heeft nooit politieke besluitvorming plaatsgevonden, aldus het kabinet. De plannen zouden in 1987 zijn geschrapt, omdat Nederland het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot vond, schreef de Volkskrant vorig jaar.

In 2007 had de regering al aan de Kamer geschreven over plannen voor de evacuatie van Nederlanders in Suriname, maar niet over een militaire invasie. Nader onderzoek naar aanleiding van het krantenartikel en gesprekken met oud-bewindslieden 'heeft het kabinet inmiddels een duidelijker beeld gegeven omtrent de situatie indertijd', aldus de ministers.