Schaatsers niet blij met wereldbeker Chelyabinsk

De Nederlandse schaatswereld is niet blij met de wereldbekerwedstrijd die half november in Chelyabinsk gehouden zal gaan worden. In de vervuilde Russische stad zal over twee weken de aftrap worden gegeven van het wereldbekerseizoen. Gezondheidsrisico's vormen de basis voor het geklaag.

Control-trainer Jac Orie ging ver in zijn onderzoek en pakte er zelfs rapporten bij die gingen over een kernongeval in Chelyabinsk. "Het is een enorm vervuilde stad. Dan heb ik het niet zozeer over radioactiviteit, wel over zware lucht- en milieuverontreiniging. Het is duidelijk dat we liever ergens anders heen zouden gaan om een wedstrijd te schaatsen," zei Orie die weet dat de KNSB het met hem eens is. "We willen gezond blijven, dus het wordt een kwestie van erin en eruit."

De Nederlanders komen op 16 november aan. Twee dagen later staan de eerste wedstrijden op het programma. "Ik was liever nóg een dag later gegaan, maar dat bleek logistiek niet haalbaar. Als het even kan vliegen we wel al op zondagavond door naar Astana, voor de tweede World Cup. Daar is niets aan de hand."