Universiteiten doen aangifte tegen Stapel

De universiteiten van Tilburg en Groningen gaan aangifte doen van valsheid in geschrifte en oplichting tegen fraudehoogleraar Diederik Stapel. Dat zegt een woordvoerder van de Universiteit Tilburg maandag.

De aangifte was een van de aanbevelingen uit het interim-rapport van de commissie-Levelt, dat onderzoek deed naar de grootschalige fraude van Stapel. Hij heeft ernstige schade toegebracht aan de goede naam van tientallen jonge wetenschappers die met hem samenwerkten, stelt het rapport.

Philip Eijlander, rector magnificus aan de Universiteit Tilburg, wil die aanbeveling graag overnemen. Volgens de woordvoerder wordt daarin overlegd met de Rijksuniversiteit Groningen, waar Stapel tussen 2000 en 2006 actief was. Ook toen sjoemelde Stapel al met tientallen onderzoeksresultaten.

De Universiteit van Amsterdam onderzoekt of er een mogelijkheid is om de doctorsgraad van Stapel in te trekken 'op grond van uitzonderlijk wetenschappelijk onwaardig gedrag'. Volgens de universiteit, waar de hoogleraar in 1997 promoveerde, is de fraude 'in strijd met de aan het doctoraat verbonden plichten'.

De universiteiten in Amsterdam en Groningen maken later de resultaten van hun eigen onderzoeken naar de praktijken van Stapel bekend. Tilburg komt nog met een eindrapport. De commissie-Levelt liet maandag weten dat nog meer dan honderd artikelen onder de loep moeten worden genomen.