Schultz voor deels gratis fietsenstallingen

In navolging van een meerderheid van de Tweede Kamer vindt ook minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) dat een deel van de fietsenstalling bij stations gratis moet zijn. Dat bleek dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Ik vind dat gemeenten dat zouden moeten doen."

De bewindsvrouw zegde toe eisen over een bepaald percentage gratis plekken voor fietsen te zullen stellen bij de manier waarop gemeenten het geld besteden dat zij krijgen voor fietsenstallingen.

Aanvankelijk toonde Schultz zich huiverig om in te grijpen. Het beleid rond fietsenstallingen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Die moeten wel 'verstandig' omgaan met eventueel betaald parkeren en moeten de 'juiste prikkels' inbouwen om zoveel mogelijk ruimte te creëren, zei de bewindsvrouw. Dan kan ook een deel gratis worden.

Een meerderheid van de Kamer drong er echter op aan dat Schultz zou eisen dat een deel van de fietsenstalling bij stations gratis zou zijn. Daarop zegde de minister toe om eisen te stellen aan hoe gemeenten het geld moeten besteden dat zij krijgen voor fietsenstallingen. Ze wees er wel op dat dit een tijdelijke oplossing is. "Ik kan het niet tot de eeuwigheid verplichten".

Aanleiding voor de ophef in de Kamer was het vermeende plan van de gemeente Utrecht om betaald parkeren in te voeren voor fietsers. Volgens Schultz is er echter geen besluit genomen.


Schultz voor deels gratis fietsenstallingen (Foto: Novum)