Politie Indonesië schiet op stakers Grasberg-mijn

De Indonesische politie heeft maandag bij gevechten met stakende mijnwerkers in Papoea ten minste één betoger doodgeschoten. Zes mijnwerkers en zes politieagenten raakten gewond, sommigen levensgevaarlijk.

Mijnwerkers van de Grasberg-mijn zijn sinds 15 september in staking. Ze eisen van eigenaar Freeport-McMoran dat hun loon fors verhoogd wordt, van omgerekend €1,60 tot €2,60 euro per uur naar 13 tot 32 euro per uur. De werknemers zeggen dat ze maar een tiende krijgen van wat Freeport in andere landen aan zijn personeel betaalt. De Grasberg is een van de grootste en lucratiefste koper- en goudmijnen ter wereld.

Ongeveer negentig procent van de twaalfduizend mijnwerkers neemt deel aan de staking. Vakbondsleider Manuel Maniambo verklaarde dat duizenden stakers probeerden te verhinderen dat vervangend personeel per bus naar de hoog in de bergen gelegen mijn werden vervoerd. De politie probeerde de stakers tegen te houden, waarna er gevechten uitbraken.

De politie zei waarschuwingsschoten te hebben gelost omdat de stakers gewelddadig werden. "Het was complete anarchie", zei woordvoerder Wachyono.

Het is de tweede staking dit jaar bij de Grasberg-mijn. In juli legden mijnwerkers het werk acht dagen stil, om looneisen kracht bij te zetten en tegen het ontslag van vakbondsleiders te protesteren. Die staking kostte Freeport volgens analisten toen 22 miljoen euro per dag.


Politie Indonesië schiet op stakers Grasberg-mijn (Foto: Novum)