Bewoners Antillenflat willen onafhankelijk onderzoek

De bewoners van de Antillenflat in Leeuwarden willen een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van het instorten van de galerijen in mei. Zij kunnen zich niet vinden in het rapport van ingenieursbureau Econstruct. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zou dat onderzoek moeten leiden, vindt de bewonerscommissie.

In het onderzoek van Econstruct, dat eerder deze week naar buiten kwam, bleek dat de klachten van de huurders niet zijn meegenomen. Verschillende bewoners klagen al jaren over bruin water uit de kraan, scheuren in de muur en water op de galerijen.

Uit het rapport blijkt dat roestvorming de belangrijkste oorzaak van het ongeval was. Tijdens de bouw in 1965 ontstonden scheuren doordat de ondersteuningen vermoedelijk te vroeg waren weggehaald. Water kon zo in de scheuren kruipen, waardoor roest ontstond op de bewapening in het beton. Zout dat 's winters door bewoners werd gestrooid, tastte de galerijen extra aan.

De bewonerscommissie eist onder meer duidelijkheid over de vraag of wooncorporatie Woonfriesland niet eerder had moeten ingrijpen. Door eerder te luisteren naar de klachten, had het ongeluk wellicht voorkomen kunnen worden.

Bij het ongeluk stortten vijf delen van galerijen van de tien woonlagen tellende flat in. Om de twee lagen werd een gat van enkele meters breed in de galerij geslagen, precies midden in de flat. Niemand raakte gewond. In de flat woonden zo'n honderdzestig mensen. Zij kunnen vermoedelijk pas eind december terug naar hun huis.