FNV zegt vertrouwen in Jongerius op

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV hebben het vertrouwen opgezegd in FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ze deden dat nadat een meerderheid van de vakcentrale maandagavond in Den Haag instemde met het pensioenakkoord. Er waren 186 voorstemmers en 155 tegenstemmers.

De twee dwarsliggende bonden vertegenwoordigen wel een meerderheid van de leden van de FNV. Volgens Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk heeft Jongerius de stem van de meerderheid van de leden naast zich neergelegd. Daarmee zou zij haar eerdere belofte om te luisteren naar de meerderheid van de FNV-leden hebben gebroken. De twee bonden die tegen het pensioenakkoord stemden, zijn niet van plan te vertrekken uit de vakcentrale, maar 'blijven hun eigen agenda uitvoeren', kondigde Van der Kolk aan.

Jongerius liet in een reactie weten niet van plan te zijn om op te stappen. Maar 'dit is niet het prettigste dat een mens kan overkomen', zei ze na afloop van het beraad. Ze onderstreepte dat een meerderheid van de federatieraad vertrouwen in haar houdt.

Van der Kolk en Jongerius kondigden aan dat er een commissie van goede diensten komt die gaat onderzoeken hoe de breuk tussen de twee bonden en de vakcentrale kan worden gelijmd. Er wordt onder meer gekeken naar de interne democratie en de omgangsvormen binnen de vakcentrale.