Akkoord over strengere begrotingsregels EU-lidstaten
De ministers van financiën van de 27 EU-lidstaten hebben na een jaar van strijd vrijdag een akkoord bereikt over strengere begrotingsregels. De nieuwe regels moeten het eenvoudiger maken een land te bestraffen als een te groot begrotingstekort ontstaat. De hoop is dat de nieuwe regelgeving tevens leidt tot een herstel van het vertrouwen in de financiën van de lidstaten.
De Poolse minister van financiën Jacek Rostowski maakte het akkoord bekend. De EU-ministers waren bijeen in het Poolse Wroclaw en stonden onder grote druk om vooruitgang te boeken in de strijd tegen de schuldencrisis.
Onder de nieuwe regels wordt het eenvoudiger om landen die een groter begrotingstekort hebben dan volgens EU-normen is toegestaan te straffen. Voorheen moest een meerderheid worden gevonden om een land te bestraffen, maar dat is nu omgekeerd: landen moet nu een meerderheid vinden om een eind te maken aan de strafmaatregelen.
President van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet was positief over het akkoord. "Ik zeg niet dat het perfect is, maar het is een zeer belangrijke verbetering." Trichet voegde daar aan toe dat op de middellange termijn verdere stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat regeringen een gezond financieel beleid voeren.
In het verleden hebben veel EU-lidstaten zich niet gehouden aan de Europese regels voor de overheidsbegrotingen. Een van de eisen is dat het begrotingstekort niet groter mag zijn dan drie procent. Onder andere Frankrijk en Duitsland hebben deze regels in het verleden overtreden.
Hoewel de nieuwe begrotingsregels niet direct de zorgen van de financiële markten over de schuldencrisis zullen wegnemen, is het wel een eerste teken dat de EU-lidstaten bereid zijn een deel van hun soevereiniteit over te dragen om zo het vertrouwen in de regio op de lange termijn te herstellen. De jarenlange vertragingen en de gecompliceerde stemprocedures over de maatregelen die vooraf gingen aan de overeenkomst van vrijdag doen echter vermoeden dat het moeilijk wordt nog meer vooruitgang te boeken.
De informele bijeenkomst in Wroclaw werd ook bezocht door de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse minister van financiën bij een dergelijk overleg aanwezig was. Hij drong er bij de Europese ministers op aan de crisis op te lossen om te voorkomen dat die nog meer schade toebrengt aan de wereldeconomie.