UEFA: Sion mag niet naar Europa League

Voetbalbond UEFA heeft een gerechtelijke uitspraak over deelname van FC Sion aan de Europa League naast zich neergelegd. Een Zwitserse rechter bepaalde vandaag dat de uitsluiting van de Zwitserse club uit de groepsfase van het toernooi ongedaan moet worden gemaakt, maar de voetbalbond gaat hierin niet mee.

De zaak draait om het opstellen van niet-gerechtigde spelers door Sion. De Zwitserse club had in 2008 de Egypische doelman Essam el Hadary gehaald terwijl er voor diens club geen transferperiode gold. Door allerlei beroepsprocedures ging de straf pas afgelopen januari in. Sion schond het opgelegde transferverbod door zes spelers aan te trekken, waarvan er in de gewonnen laatste voorronde tegen Celtic vijf werden opgesteld.

De UEFA besloot daarop na een klacht van de Schotten Sion uit de groepsfase van de Europa League te halen. Sion spande bij de Zwitserse rechter een procedure aan om dit terug te draaien en kreeg gelijk, terwijl de UEFA tegelijkertijd een beroepsprocedure van de Zwitsers afwees. De club kan nu alleen nog naar het sporttribunaal CAS stappen. Celtic treedt komende donderdag in de eerste ronde van het toernooi aan tegen Atletico Madrid. "Wij hebben duidelijke regels die bekend zijn bij alle clubs voordat ze aan onze competities deelnemen," zei UEFA-voorzitter Michel Platini.