'Hard aanpakken pedofiel werkt niet'

Pedofielen moeten minder hard worden aangepakt. Het harde klimaat drijft hen in een isolement waardoor de kans groter is dat zij in de fout gaan. Dat stelt seksuoloog Erik van Beek maandag in Trouw.

Van Beek behandelt mannen met pedofiele gevoelens. Door de harde veroordeling van de gemeenschap voelen zij zich vaak eenzaam. "Het is allemaal bedoeld om kinderen te beschermen, maar het werkt averechts", zegt hij. "Een veroordeelde pedoseksueel gaat juist sneller weer de fout in als hij geen contact kan hebben met volwassenen."

Spanning en frustratie komen er dan vaak in de vorm van seksualiteit uit. "In zijn geval met kinderen", zegt Van Beek. "Bovendien zorgt een oververhit klimaat voor heftige reacties bij ouders van slachtoffers en bij andere betrokkenen. En naast het misbruik zelf kunnen ook die heftige reacties schadelijk zijn voor een kind."

Seksuoloog Jelto Drenth raadt mannen die pedofiele gevoelens hebben aan om dat aan niemand uit de doeken te doen. "Voor je het weet, gaan er verhalen over je rond. Het lijkt me verschrikkelijk: mensen met deze gevoelens kunnen nergens terecht."