Directeur filmacademie vertrekt na anderhalf jaar

De directeur van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam is opgestapt, net nu de rust bij de instelling is wedergekeerd. Sytze van der Laan vond het tijd om verder te gaan, licht voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) Jet de Ranitz vrijdag toe.

Van der Laan kreeg begin dit jaar kritiek van docenten over zijn plannen voor de filmacademie. Zo stelde hij een nieuw curriculum voor dat niet goed viel. In februari zegden docenten het vertrouwen in hem op. Hij trad in januari 2010 aan.

"Het probleem was dat er iemand van buiten kwam die kwam zeggen hoe het moest. Maar het ging ook over de manier waarop het gezegd werd", zegt De Ranitz. Na het conflict waren de gemoederen echter 'bedaard'.

De AHK nam in mei een interim-directeur aan. Het beleidsplan dat Van der Laan had voorgesteld werd 'voor tachtig procent' onderschreven. "Hij heeft zelf voor zijn vertrek gekozen. Ik vind het jammer, maar accepteer het", zei De Ranitz.

Van der Laan is de derde directeur van de AHK in een jaar die zijn functie neerlegt. In oktober vertrok Andries Mulder van het Conservatorium, gevolgd door Leontien Wiering, die in januari de Theaterschool verliet.

De AHK gaat voor de vacature van directeur van de filmacademie zoeken naar iemand met bewezen kwaliteiten in 'verandermanagement'. De vertrokken directeuren waren aangetrokken vanwege hun expertise en visie. Een volgende directeur moet de aanstaande veranderingen in goede banen leiden.


Directeur filmacademie vertrekt na anderhalf jaar (Foto: Novum)