Geen regeling voor studenten om schade te verhalen

Studenten hebben voldoende mogelijkheden om schade te verhalen op hun onderwijsinstelling als die haar verplichtingen niet nakomt. Er komt dan ook geen apart verhaalsrecht voor studenten. Dat schrijft staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

In de motie stond dat studenten de schade moeten kunnen verhalen op een onderwijsinstelling als bijvoorbeeld het aantal contacturen minder is dan vooraf aangekondigd en de voorzieningen die voor de studie essentieel zijn structureel niet beschikbaar zijn.

Een aantal Kamerleden had in 2007 een motie ingediend waarin het kabinet werd verzocht een om voor studenten het recht te regelen om schade te verhalen. De motie was een initiatief van de PvdA. Pikant genoeg stond de handtekening van Zijlstra, toen Tweede Kamerlid, als mede-indiener onder de motie die uiteindelijk in 2009 werd aangenomen.

Zijlstra vindt het nu terecht dat studenten een schadevergoeding krijgen als een instelling haar verplichtingen niet nakomt, maar vindt dat dit ook kan met het bestaande recht. Als partijen afspraken maken, moeten ze die nakomen, vindt de bewindsman. "Dit is tussen student en instelling niet anders", aldus de bewindsman. "Ik meen dat er een verhaalsrecht bestaat dat naar behoren functioneert en voorzien is in goede, toegankelijke procedures."

Toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) zei bij het aannemen van de motie dat hij die zou uitvoeren.