Europese beurzen opnieuw hard onderuit

De Europese beurzen zijn woensdag opnieuw met grote verliezen gesloten. Tijdens een zeer onrustige handelsdag zetten grote verliezen op Wall Street de graadmeters na een positieve start diep in het rood. Vooral financiële fondsen kregen zware klappen.

In Amsterdam sloot de AEX 3,4 procent lager op 277,27 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 453,56 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 5,1 en 5,5 procent. De FTSE-index in Londen leverde 3 procent in.

De beurzen begonnen de dag nog positief door de grote winsten die dinsdag werden geboekt op Wall Street. Daar werd met opluchting gereageerd op de aankondiging van de centrale bank dat de rente in de Verenigde Staten zeker tot in 2013 extreem laag blijft. De opluchting verdampte echter toen duidelijk werd dat de beurzen in New York woensdag opnieuw omlaag zouden gaan.

Financiële fondsen stonden zwaar onder druk door geruchten over een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk en problemen bij de Franse bank Société Générale. Deze verhalen werden van alle kanten met klem tegengesproken, maar dat kon zware koersverliezen niet voorkomen.

Vooral in Parijs gingen bankaandelen hard onderuit. Société Générale spande de kroon met een verlies van 15 procent. Crédit Agricole verloor bijna 12 procent, terwijl BNP Paribas 9,5 procent minder waard werd. In Amsterdam leverde ING 8,2 procent in en zakte Aegon ruim 6 procent, net zoals SNS Reaal. De Britse bank Barclays en het Duitse Commerzbank verloren circa 8 procent.

Andere grote verliezers in de AEX waren Aperam, PostNL, ArcelorMittal en Air France-KLM met verliezen van 7 tot 9 procent. Geen van de hoofdfondsen aan het Damrak boekte winst.

De zorgen over de Europese schuldencrisis raakten ook de waarde van de euro. Die zakte woensdag aan het einde van de middag tot 1,4175 dollar, tegen 1,4230 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Eerder op de dag klom de euro nog tot 1,44 dollar.

De olieprijs zat wel in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met ruim 1 procent tot 80,40 dollar. Brentolie werd met 104,10 dollar per vat 1,4 procent duurder.