VWA verklaart oorlog aan hooikoortsplant

De Voedsel en Waren Autoriteit roept op de hooikoortsplant Ambrosia te bestrijden. De komende periode is volgens de VWA hét moment om de plant te bestrijden, omdat die nu vanwege de bloei goed te herkennen is.

De plant komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar heeft zich de laatste tien jaar over het hele land verspreid. Als geen maatregelen worden genomen, verspreidt de plant zich verder. Daarom doet de VWA sinds vorig jaar rond deze tijd een oproep de plant te bestrijden. De oproep geldt voor iedereen, van tuinbezitter tot akkerbouwer.

De pollen van de plant kunnen sterke hooikoortsklachten veroorzaken. Ook bloeit de plant laat, namelijk van augustus tot en met oktober. Als de ambrosia in Nederland voet aan de grond krijgt, kan dat het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengen.

Daarbij kan het onkruid ook leiden tot slechtere oogsten in onder meer de aardappelteelt. In Noord-Brabant is vorig jaar al een zwaar besmette akkerrand gevonden. Met Staatsbosbeheer probeert de VWA het onkruid daar uit te roeien.

Op de website ambrosiavrij.nu is een pdf binnen te halen waarin aan de hand van foto's wordt uitgelegd hoe de plant kan worden herkend. De VWA roept op de plant te melden en deze met handschoenen aan te verwijderen.