Zeesterren verpesten oogst mosseltelers

Zeesterren hebben vrijwel alle mossellarven van mosseltelers in de Waddenzee opgegeten. In het voorjaar ging het volgens natuurcentrum Ecomare 'nog zo goed'. Toen hadden extreem veel mossellarven zich vastgezet op de touwen van de zogenoemde mosselzaadinvanginstallaties.

Inmiddels blijkt dat het niet alleen een goed seizoen voor de mosselen was, maar ook voor de zeesterren. Die hebben vrijwel al het mosselzaad op de touwen opgepeuzeld. Dat dit kon gebeuren is volgens Ecomare kenmerkend voor het 'hyperdynamische ecosysteem' in het waddengebied. "Zowel voor de vissers als voor de dieren zijn de goede jaren opperbest en de magere jaren heel erg slecht. En meestal zit er niet veel tussen."

Telers gebruiken steeds vaker mosselzaadinvanginstallaties, rijen drijvende tonnen waar touwen aan hangen. De larven van mosselen zwemmen eerst rond als planktondiertje en zoeken uiteindelijk een geschikte ondergrond voor hun verdere leven als vastzittend schelpdier.

De touwen zijn een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de weekdieren, waardoor ze voor de telers gemakkelijk te verzamelen zijn. Na het inzamelen worden ze grootgebracht op echte mosselbedden op rustige wadplaten in de Waddenzee, totdat ze groot genoeg zijn voor consumptie.

Vanaf 2020 mag mosselzaad alleen nog via invanginstallaties worden gewonnen. Nu wordt het zaad ook nog direct vanaf de wadplaten gevist, maar dat zou te veel schade toebrengen.


Zeesterren verpesten oogst mosseltelers (Foto: Novum)