Tientallen doden in etmaal door drugsgeweld Mexico

Geweld tussen drugsbendes in Mexico heeft in drie steden in een tijdspanne van 24 uur aan meer dan veertig mensen het leven gekost. Dat heeft Alejandro Poire, een woordvoerder van de federale veiligheidsdiensten bekendgemaakt.

Zaterdagmorgen werden in verschillende delen van de noordelijke stad Torreon tien mensen dood aangetroffen. In de stad strijdt het Zetas-kartel met het Sinaloa-kartel, dat onder leiding staat van Joaquin 'El Chapo' Guzman. De lijken waren verminkt, aldus Fernando Olivas van het openbaar ministerie in Torreon.

Ten minste twintig mensen kwamen om het leven toen schutters vrijdagavond in een bar in de noordelijke stad Monterrey het vuur openden. Vijf mensen raakten gewond. In de regio Monterrey strijdt het Zetas-kartel met zijn voormalige bondgenoot, het Golf-kartel. Het geweld is daar hand over hand toegenomen sinds eerder dit jaar het bondgenootschap tussen de twee kartels werd verbroken.

Eerder vrijdag werden nabij een waterbron aan de rand van Mexico-Stad elf lichamen gevonden. De slachtoffers waren doodgeschoten met zware geweren. Rondom Mexico-Stad leveren de Zetas-leden strijd met de Tempeliers, een afsplitsing van het La Familia-kartel dat de deelstaat Michoacan terroriseert.

"Het geweld is een product van de criminele rivaliteit (...) die ontstaat omdat ze de controle willen over de illegale activiteiten in een gemeenschap en niet alleen over de inkomsten die dat oplevert, maar ook over het transport naar de Verenigde Staten", aldus Poire.