Veel onduidelijkheid over diffuserregels

Autosportfederatie FIA wil mogelijk terugkomen op het besluit om de geblazen diffuser te beperken. Vanaf dit weekend mocht de stroom van uitlaatgassen als een coureur geen gas geeft maar tien procent van het maximum bedragen, maar in de praktijk bleek de maatregel niet te werken.

De maatregel zal dit weekend op Silverstone nog wel overleven, maar vanaf de Nürburgring zou weer teruggedraaid moeten worden naar de situatie van Valencia. Reden voor het terugdraaien is dat met het beperken van de stroom uitlaatgassen de ene motor meer bevoordeeld zou worden ten opzichte van de andere.

Omdat er zoveel onduidelijkheid is rond de regels en de motoren gelijkgetrokken moeten worden vinden er dit weekend vele vergaderingen plaats. De maatregel om maximaal tien procent van de uitlaatgassen door te laten als er geen gas gegeven wordt werd al aangepast naar twintig procent, maar daarmee hielden de protesten niet op. Zo werd gisteren een protest van Renault gehonoreerd dat de krachtbron schade zou ondervinden van de maatregel en mochten die motoren plotseling op maximaal vijftig procent gezet worden. Ook Mercedes mocht de motoren iets opvoeren, omdat anders ook de betrouwbaarheid in het gedrang zou kunnen komen.

Omdat Ferrari en Cosworth nadeel van de nieuwe beslissingen konden ondervinden en de Renault-teams pas laat hun protest tegen de nieuwe regels hebben ingediend is uiteindelijk vandaag besloten om ook Renault onder de nieuwe regels te laten vallen. Mercedes mag wel met de verruiming van de regels racen, omdat de uitzondering afgelopen dinsdag al is aangevraagd.

Een vergadering om 11:30 uur morgenochtend moet aan de onduidelijke situatie een eind gaan maken. Als de teams er mee instemmen dan worden vanaf de Nürburgring weer de regels ingevoerd zoals ze in Valencia golden. De geblazen diffuser wordt dan pas vanaf volgend jaar aangepakt. De FIA komt alleen op de nieuwe regels terug als de teams unaniem zijn morgen. Het lijkt er echter op dat Williams en Sauber hiervoor niet te porren zijn.