Jemenieten betogen tegen en voor Saleh

Aanhangers en tegenstanders van president Ali Abdullah Saleh zijn vrijdag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa de straat opgegaan. De demonstraties van de twee kampen maken duidelijk dat het land ernstig verdeeld is.

Donderdag verscheen Saleh op de staatstelevisie. Het was de eerste keer dat de president in het openbaar verscheen sinds hij een maand geleden naar Saudi-Arabië vertrok om daar te worden behandeld aan de verwondingen die hij opliep bij een aanslag. In zijn toespraak zei Saleh niets over een eventuele terugkeer naar Jemen.

Aanhangers van Saleh vierden de toespraak van Saleh door in de lucht te schieten. In het land kwamen daarbij elf mensen om het leven. In Sanaa kwamen vrijdag duizenden mensen bij het paleis van Saleh bijeen. Ze droegen grote foto's van hun leider en van de Saudische koning met zich mee. Ze bedankten de Saudische monarch dat hij Saleh wilde ontvangen. Pleinen in heel Jemen stroomden echter ook vol met grote groepen tegenstanders van Saleh. Bij de universiteit in Sanaa, vlakbij het paleis van Saleh, hadden zich grote groepen betogers verzameld.

Het is duidelijk dat de beelden van de gewonde Saleh op de staatstelevisie de verdeeldheid in het land doen toenemen in plaats van de weg vrij te maken voor een politieke transitie, die het Westen en andere Golfstaten graag zien.

"Verschillende groepen kijkers hebben het (de video, red.) op verschillende wijzen geïnterpreteerd", aldus een deskundige. "Door de video vrij te geven kan het regime een signaal afgeven dat het zich ingraaft en dat Saleh ondanks zijn verwondingen niet aftreedt", zei hij. "Anderen kijken er misschien naar en zeggen: hij is echt gewond. Hoe kan hij nu nog regeren?"