Nout Wellink krijgt lintje

President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is woensdag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De afzwaaiende DNB-voorzitter kreeg de versierselen tijdens zijn afscheidsreceptie uitgereikt door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Wellink krijgt de onderscheiding voor zijn 'bijzondere prestaties' als DNB-president, maar ook voor zijn werk bij de vele instanties waarvoor hij actief was.

Hij was onder meer bestuurslid van de Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde, voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Stichting en voorzitter van het Curatorium van de Rijksacademie voor Financiën en Economie. Verder zat hij in de raden van toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum, het Mauritshuis en zijn oude universiteit in Leiden.

De 67-jarige Wellink is sinds 1982 directielid van De Nederlandsche Bank. Sinds 1997 is hij president. Zijn optreden rondom het omgevallen Icesave uit IJsland, de DSB-affaire en de verkoop van ABN Amro kwam Wellink op forse kritiek te staan. Klaas Knot volgt hem vrijdag op.