'Maak omroeplidmaatschap goedkoper voor jongeren'

Jongeren moeten voor een gereduceerd tarief lid kunnen worden van een omroep. Daarvoor pleitten regeringspartijen VVD en CDA en oppositiepartij D66 maandag tijdens het debat over de Publieke Omroep.

Mediaminister Marja van Bijsterveldt (CDA) wil dat het minimale lidmaatschapsgeld van omroepen wordt verhoogd van 5,72 naar vijftien euro. Voor mensen onder de 25 jaar zou dit 7,50 euro moeten worden, vinden de Kamerfracties. Zo zouden jongeren, die minder te besteden hebben, betrokken kunnen blijven bij de Publieke Omroep.

De PVV vindt de verhoging van het lidmaatschapsgeld naar vijftien euro te weinig. Kamerlid Martin Bosma wil dat mensen vijftig euro gaan betalen om lid te worden.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil voor dat mensen die minder geld te besteden hebben ook een aangepast tarief gaat gelden. Voor dat plan is weinig bijval in de Kamer. Vrijwel alle fracties bekritiseerden de cadeaus die omroepen weggeven als mensen zich aanmelden als lid en het automatische ontvangen van een omroepblad bij lidmaatschap.