Geert Wilders volledig vrijgesproken

Geert Wilders is niet schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen. De rechtbank in Amsterdam sprak de omstreden PVV-leider donderdagochtend definitief vrij.

Wilders heeft wel grove en denigrerende uitspraken gedaan, maar die waren volgens de rechtbank niet opruiend en zetten niet aan tot discriminatie. In een aantal gevallen waren ze op de grens van het strafrechtelijk toelaatbare, zei rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten. Maar die grens is niet overschreden.

Het Openbaar Ministerie eiste op 25 mei voor de tweede keer vrijspraak, tot ongenoegen van de 'benadeelde partijen'. Nadat in oktober de rechters werden gewraakt en het hele proces opnieuw moest worden gevoerd, is er dan nu een uitspraak. Verschillende mensen en groepen hadden aangifte tegen Wilders gedaan. Het OM had Wilders helemaal niet voor de rechter willen brengen, maar het Amsterdamse gerechtshof droeg justitie begin 2009 op hem toch te vervolgen. De rechtszaak begon in januari vorig jaar. Wilders is volgens het OM niet strafbaar omdat hij zich richt tegen de islam en niet tegen moslims. Het OM had betoogd dat sommige uitlatingen van Wilders op het eerste gezicht wel lijken op haatzaaien en belediging maar dat hij geen conclusies zou hebben getrokken over moslims, maar alleen over hun godsdienst. Zijn woordkeuze is vaak 'niet kies', maar evenmin 'onnodig buitensporig', stelden de officieren.

Zo pleit Wilders voor een koranverbod en noemt hij de islam fascistisch. Ook de film Fitna, waar Wilders het scenario voor schreef, is volgens de rechtbank niet strafbaar. Wilders zei drie weken geleden dat het volgens hem 'surrealistische' proces niet draait om hemzelf, maar om de waarheid en de vrijheid. De politicus zei de waarheid over de islam te willen spreken omdat Nederland anders zijn vrijheid zou verliezen. Wilders haalde onder anderen raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt aan. "Ik heb eerlijk en vroom gehandeld, als een goed patriot", zei deze voor hij in 1619 werd onthoofd. "Op u rust een grote verantwoordelijkheid", sprak Wilders tot de rechtbank. "Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortels, de vrijheid van meningsuiting. Spreek mij vrij en kies voor vrijheid." Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft tijdens diverse zittingen ook bepleit dat Wilders op alle punten moet worden vrijgesproken. Hij stelde dat Wilders nooit de bedoeling heeft gehad 'moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid'. Wilders wil moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die de islam volgens hem is.


Geert Wilders vrijgesproken (Foto: Novum)