Berlusconi wint cruciale stemming in parlement

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dinsdag een stemming waarin het voortbestaan van zijn regering op het spel stond gewonnen. De zwaarbelaagde premier kon na ontluisterende nederlagen in recente referenda en onenigheid met zijn voornaamste regeringspartner een opsteker goed gebruiken.

Het verzet van coalitiegenoot Lega Nord tegen Italiaanse deelname aan de NAVO-campagne tegen de Libische leider Moammar Gadhafi is Berlusconi's volgende kopzorg. Weet hij dat meningsverschil niet op te lossen, dan blijkt de overwinning van dinsdag slechts uitstel van executie te zijn geweest. De Italiaanse premier zou proberen het verzet van Lega Nord, dat streeft naar autonomie voor Noord-Italië, af te kopen door ministeries naar het noorden te verhuizen.

Hoewel ook de Senaat zich nog over de ontwikkelingswet moet uitspreken greep Berlusconi de overwinning in het Huis van Afgevaardigden aan om een voortijdige val van zijn regering 'stompzinnig' te noemen. Een bestuursleemte zou Italië volgens hem tot een prooi voor speculanten maken.


Berlusconi wint cruciale stemming in parlement (Foto: Novum)