Bahreinse veroordeeld voor kritische gedichten

Een 20-jarige vrouw die kritische gedichten over de leiders van Bahrein reciteerde, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Een rechtbank die was opgezet nadat het koninkrijk een opstand van sjiitische demonstranten neersloeg, sprak het vonnis zondag uit.

Ayat al-Qurmezi werd veroordeeld voor het aanvallen van de staat en het aanzetten tot haat, maar kan nog in beroep gaan. Al-Qurmezi las kritische gedichten over de koning en premier van de Golfstaat voor bij demonstraties die waren geïnspireerd op de opstanden in Tunesië en Egypte in februari.

De boodschap van het tribunaal is duidelijk: de soennitische monarchie doet geen stap terug als het gaat om het bestraffen van critici, ondanks oproepen om onderhandelingen met sjiitische groepen te beginnen. Sjiitische leiders eisen dat de keiharde aanpak van en rechtszaken tegen demonstranten worden gestaakt voordat ze gesprekken met de heersende familie willen aangaan.

Sjiieten maken ongeveer 70 procent uit van de bevolking, maar worden geweerd van belangrijke posten in de regering en het leger.

Twee voormalige parlementsleden moesten ook voor de rechter komen als onderdeel van de poging van het regime om vermeende vijanden onschadelijk te maken. Beiden zijn lid van de belangrijkste sjiitische politieke groepering Wefaq. De achttien parlementariërs van Wefaq stapten eerder op uit protest tegen de keiharde repressie van de betogers.

Zaterdag werd in de hoofdstad Manamah de eerste gesanctioneerde betoging in maanden gehouden. De meer dan tienduizend demonstranten lieten zien dat de sjiitische oppositie blijft vasthouden aan de eis voor meer politieke rechten. De veiligheidstroepen bleven op de achtergrond. De staat van beleg in het land werd twee weken geleden opgeheven.

Zeker 31 mensen zijn sinds februari omgekomen door de onlusten in Bahrein. De Verenigde Staten hebben het geweld veroordeeld, maar geen sancties getroffen tegen het regime, dat ruimte biedt aan een deel van de Amerikaanse vloot.