Stembussen Turkije open

De parlementsverkiezingen in Turkije zijn begonnen. De stembureaus werden zondagochtend om 07.00 uur plaatselijke tijd geopend in het afgelegen oosten van het land. Vanaf een uur later konden ook de inwoners van West-Turkije, waaronder de hoofdstad Ankara en de grootste stad Istanbul, hun stem uitbrengen.

Ruim 50 miljoen Turken kunnen zondag een nieuw parlement kiezen. Veel spanning over de uitslag is er niet. Het staat op voorhand vast dat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) een grote overwinning zal boeken. In de peilingen krijgt de partij 40 tot 50 procent van de stemmen. De enige vraag is of de AKP erin slaagt 367 parlementszetels te halen, zodat ze de grondwet op eigen kracht kan wijzigen. De AKP heeft nu 341 van de 550 zetels.

De conservatieve Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft zich als sociaal voor de zwakken geprofileerd en zou tussen de 24 en 30 procent behalen, de rechtse Nationalistische Actiepartij (MHP) ruim 10 procent, de onafhankelijken samen minstens 5 procent.

Stembussen Turkije open
Stembussen Turkije open (Foto: ANP)