Erdogan bezorgd om 'radicalisering' Nederland

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maakt zich zorgen over de 'radicalisering' van Nederland. "In de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg", zegt de politicus in een interview met NRC Handelsblad en het NOS Journaal. Zijn bezorgdheid geldt met name de invloed van de PVV in de gedoogconstructie met de VVD en het CDA.

Erdogan zegt ervoor te waken zich te mengen in interne aangelegenheden, maar neemt duidelijk stelling tegen radicalisme. "Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land."

Toen het kabinet-Rutte in oktober aantrad, riep Ankara de Nederlandse zaakgelastigde op het matje. De Turkse regering maakte zich zorgen over passages in het regeerakkoord die gevolgen hebben voor Turken.

De relatie tussen de PVV en Turkije is moeizaam. De PVV van Geert Wilders is fel gekant tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie, hoewel daar vooralsnog voorlopig geen sprake van is. Begin vorig jaar ging een bezoek van een Kamerdelegatie aan Turkije niet door omdat de Turkse regering Wilders niet officieel wilde ontvangen.

Zondag vinden in het land met 77 miljoen inwoners parlementsverkiezingen plaats. Naar verwachting wordt de AK-partij van Erdogan de grote winnaar bij deze verkiezingen.


Erdogan bezorgd om 'radicalisering' Nederland (Foto: Novum)