PVV heeft het gehad met weigerburgemeesters

PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met burgemeesters die weigeren besluiten van de rijksoverheid uit te voeren. Hij vindt dit een vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid, die zo snel mogelijk moet stoppen.

Woensdag verwierp de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) een deel van het bestuursakkoord. De gemeenten vinden dat ze van Den Haag te weinig geld krijgen om de taken uit te voeren op het gebied van de sociale werkplaatsen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet zich al eerder ontvallen dat het land op zo'n manier onregeerbaar wordt.

Brinkman ergert zich al langer aan dwarsliggende burgemeesters. Hij vindt dat als de Tweede Kamer iets besluit, lagere overheden dit gewoon hebben uit te voeren. Hij noemt hierbij ook de weigerachtige houding van sommige gemeenten om coffeeshops te sluiten die te dichtbij scholen staan en burgemeesters die niet mee willen werken met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Brinkman vindt dat als de burgemeesters regels die door het rijk zijn opgelegd aan hun laars lappen, ze maar op zoek moeten naar een ander baan. "Goed idee, onder voorwaarde dat lastige PVV'ers dat ook doen", reageerde D66-Kamerlid Gerard Schouw.