Goud voor vrouwen acht bij WB München

De Nederlandse vrouwen acht heeft op de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op imponerende wijze een gouden medaille behaald. Eerder op de dag was er al brons voor Nienke Kingma en Chantal Achterberg in de tweezonder. Met zeven boten in de finales van de olympische bootklassen, een gouden en bronzen medaille, drie vierde plaatsen en een overall derde plaats in het landenklassement kan Nederland tevreden terugkijken op de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen.

Annemiek de Haan, Carline Bouw, Nienke Kingma, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Jacobine Veenhoven en stuurvrouw Anne Schellekens pakten op voortreffelijke wijze vanaf het begin van de race de leiding en stond deze daarna niet meer af. De vrouwen van bondscoach Sussannah Chayes hielden de nummers drie en vier van het WK in Nieuw Zeeland Roemenië en Engeland, achter zich. Het zilver ging naar Engeland, het brons naar Roemenië.

Voorafgaand aan de race van de acht legden Nienke Kingma en Chantal Achterberg die een dubbelstart maakten dit toernooi knap beslag op het brons in de zware vrouwen tweezonder. Het goud was voor Engeland. De eveneens dubbel startende Carline Bouw en Claudia Belderbos werden 6e.

De Nederlandse mannen acht (Diederik Simon/David Kuiper/Matthijs Vellenga/Sjoerd Hamburger/Roel Braas/Ruben Knab/Meidert Klem/Robert Lücken/stm. Peter Wiersum) voer een goede race en werd jammer genoeg nipt vierde op twee tiende van het brons, op een seconde van zilver en op twee seconde van winnaar Duitsland. De lichte mannen vierzonder (Vincent en Tycho Muda, Joris Pijs en Tim Heijbrock) wist met invaller Joris Pijs en met een korte voorbereiding op het toernooi zich uitstekend staande te houden in het internationale veld. Vierde. Maaike Head en Rianne Sigmond lieten zien weer een flink te stap te hebben gemaakt. Zij werden vierde in het lichte vrouwen dubbeltwee veld.

Rogier Blink en Nanne Sluis in de zware mannen tweezonder werden 6e. Lichtgewicht skiffeuse Marie-Ann Frenken eindige eveneens zesde. De zware mannen vierzonder (Jozef Klaassen/Kai Hendriks/Boaz Meylink/Vincent van der Want) eindigde op een overall 11e plaats. Skiffeuse Nicole Beukers werd overall 10e.