Newey: "Dood Senna heeft me veranderd"

De dood van Ayrton Senna in Imola 1994 heeft Adrian Newey behoorlijk aangegrepen. De Britse topontwerper was destijds in dienst van Williams, het team waar de Braziliaanse coureur op dat moment voor reed. Newey meldt in The Guardian dat het ongeval hem veranderd heeft.

"Het kleine beetje haar dat ik nog had, is in de nasleep ervan allemaal uitgevallen. Het heeft me dus ook fysiek veranderd. Het was een verschrikkelijke tijd. Zowel Patrick Head als ik hebben ons los van elkaar afgevraagd of we nog wel verder wilden in de racerij. Wilden we betrokken blijven in een sport waar mensen kunnen sterven in een bolide die wij gecreëerd hebben? Ten tweede vroegen we ons af of het ongeluk was veroorzaakt door een slecht of nalatig ontwerp? En daarna begon de rechtszaak," zei Newey.

"De rechtszaak was een deprimerende ergernis, en zorgde voor extra druk, maar het deed me niet afvragen of ik betrokken wilde blijven in de Formule 1. Het is de zoektocht in je zelf die daar toe leidt, niet de beschuldigingen van anderen," zei Newey die na het ongeval bijna de Formule 1 had verlaten.

"Voor het hele team was het ongelooflijk moeilijk. Ik herinner me dat de dag na de race een feestdag was en dat sommigen van ons op de fabriek kwamen om te proberen de data te ontcijferen en na te gaan wat er gebeurd was. Het waren donkere weken," zei de Brit die nu in dienst is van Red Bull Racing. Hij wil dan ook niet naar de film over Senna kijken omdat het voor hem te aangrijpend zou zijn.

Newey had nog wel een mogelijke nieuwe oorzaak voor het overlijden van Senna. Over het algemeen wordt aangenomen dat de stuurkolom bij de Braziliaan afbrak en dat hij daardoor crashte. Volgens Newey zou de Williams wel eens met een lekke rechterachterband te maken kunnen hebben gehad, afgaande op de camerabeelden van de auto van Michael Schumacher en de acties die Senna uitvoerde.