Twaalf aanhoudingen rond Nationale Herdenking

In aanloop naar de Nationale Herdenking op de Dam zijn woensdag twaalf mensen aangehouden. De dodenherdenking in Amsterdam verliep waardig en rustig. Dat laat de politie weten.

De arrestanten werden aangehouden voor vergrijpen als baldadigheid en openbare dronkenschap. Van de twaalf zijn er zes aan de GGD gepresenteerd, maar ze mochten allemaal weer naar huis. Elders in het land werden ook geen ongeregeldheden gemeld.

Nadat koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument hadden gelegd, werd om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

Net als andere jaren gold ook dit jaar een noodverordening. Daarnaast werd gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's.

Vorig jaar ontstond bij de herdenking grote paniek onder de aanwezigen door een schreeuwende man. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De man zit in de cel vanwege winkeldiefstal. Ook de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide kon niet voor een verstoring zorgen. Hij wordt psychisch onderzocht.