Obama omhoog in peilingen na dood Bin Laden

President Barack Obama noemde de dag dat Osama bin Laden werd gedood al een 'goede dag voor de Verenigde Staten'. Peilingen laten nu zien dat het ook een goede dag voor de president zelf was.

De populariteit van de president is sinds maandag flink gestegen, blijkt uit twee onderzoeken. De peilingen werden gehouden nadat de details waren vrijgegeven van de operatie waarbij Bin Laden in Pakistan werd gedood. De onderzoeken tonen ook aan dat de Amerikanen wel bang zijn voor vergeldingsacties, maar ook dat ze meer vertrouwen hebben in Obama als hoogste baas van het leger.

Hoewel de dood van Bin Laden in de VS en wereldwijd veel aandacht krijgt, is het nog maar de vraag of Obama daar over anderhalf jaar bij de verkiezingen van kan profiteren. Vooral na een stevige campagnestrijd is het afwachten hoeveel het opsporen van het Al Qaidakopstuk in het stemhokje waard blijkt.

Uit de onderzoeken blijkt bovendien dat er een duidelijke lijn zichtbaar is tussen degenen die de dood van Bin Laden aan Obama toeschrijven en anderen die vinden dat zijn voorganger George Bush het krediet zou moeten krijgen.