Bevolking verdeeld over doden Bin Laden

Een op de drie Nederlanders had liever gezien dat de Verenigde Staten Osama bin Laden voor de rechter had gesleept, in plaats van hem dood te schieten. De kiezers van D66 en GroenLinks zijn hier met 63 procent in meerderheid voor, blijkt dinsdag uit een enquête van Peil.nl.

Van de PVV-sympathisanten vindt 26 procent dat hij voor de rechter had moeten worden gebracht, van de VVD-stemmers 21 procent en van de CDA-kiezers 18 procent. Vier op de tien PvdA-kiezers had hem liever in de beklaagdenbank gezien, iets meer dan die van de SP.

De leider van terreurorganisatie Al Qaida werd zondag door Amerikaanse elitetroepen doodgeschoten tijdens een vuurgevecht. Na de aanslagen van 11 september 2001 hadden de Amerikanen gezworen dat ze de Al Qaidaleider zouden doden of gevangennemen.

15 procent verwacht dat er binnenkort aanslagen in Nederland volgen om de dood van de terreurleider te wreken, maar twee op de drie Nederlanders geloven hier niet in. Wel verwacht driekwart dat dit elders in de wereld gaat gebeuren.

10 procent denkt dat de wereld veiliger is zonder Osama en 20 procent onveiliger. Volgens 70 procent maakt het niets uit. Overigens gelooft 11 procent dat de Al Qaidaleider niet dood of dat hij helemaal niet is gevonden.

Van de ondervraagden vindt 55 procent dat de geallieerden zich uit Afghanistan moeten terugtrekken, blijkt verder uit de peiling van Maurice de Hond.


Bin Laden is niet meer (Foto: Novum)