Heibel over indeling politiekorpsen

De reorganisatie van de politie stuit op verzet vanuit Den Bosch en Zeeland. Zij zien de indeling die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in gedachten heeft niet zitten, schrijft het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur donderdag.

Burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts wijst erop dat de provincie kampt met drugscriminaliteit die op Brabantse schaal is georganiseerd 'en niet op het niveau van de twee regio's zoals die worden voorgesteld'. Daarom zou het logischer zijn één Brabants korps te hebben.

Opstelten is bij het indelen van de regio's uitgegaan van de indeling van rechtbankregio's. Zo is Noord-Brabant onderverdeeld in een oostelijk deel - dat onder de rechtbank Den Bosch valt - en een westelijk deel, dat samenvalt met het gebied van de rechtbank Breda. Rombouts noemt het van de zotte dat niet is uitgegaan van de provincie.

Zeeland valt volgens de plannen van Opstelten onder het West-Brabantse deel. De Zeeuwse korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar ziet dat echter als tweede keus. "Vanwege onze havens hebben wij meer gemeenschappelijk met Rotterdam dan met Brabant."

Rombouts ziet het ook niet zitten dat de twee korpsen van Brabant tot de kleinsten van de tien behoren als de plannen doorgaan. De grootste korpsen krijgen relatief ook het meeste geld.

De burgemeesters van Den Bosch en Eindhoven zijn nu nog ieder korpsbeheerder in hun eigen regio, respectievelijk Brabant-Noord en Brabant Zuid-Oost. In de nieuwe politieregio Brabant-Oost wordt Eindhoven de regioburgemeester. Rombouts wil echter dat Den Bosch de positie van korpsbeheerder houdt.