Groot verschil in bonussen top drie Eredivisie

De kampioensbonussen die Ajax, PSV en FC Twente bij een eventuele landstitel uitkeren lopen nogal uiteen. Als de titel naar Amsterdam gaat, incasseren de Ajacieden drie ton. De spelers van PSV ontvangen 140 duizend euro. In Enschede bedraagt de bonus maximaal tachtigduizend euro. Dat schrijft het AD vandaag.

Bij Ajax krijgen niet alle spelers dezelfde kampioenspremie. Voormalig trainer Marco van Basten stelde een premiestelsel in, waarbij de spelers in plaats van wedstrijdpremies alleen een kampioensbonus van driehonderdduizend euro ontvangen.

Dat stelsel geldt echter alleen voor spelers die na Van Basten bij Ajax zijn gekomen of hun contract inmiddels hebben verlengd. Siem de Jong is een van de spelers die nog onder het oude premiestelsel valt. Hij krijgt dit seizoen 3400 euro voor een behaald punt en negenduizend euro voor drie punten.

In Eindhoven komt de kampioensbonus wel bovenop de overige premies. Een speler die een fikse bijdrage heeft geleverd aan het kampioenschap kan daardoor boven op de reguliere premie 250 duizend euro extra krijgen. Bij Twente verdienen de spelers het minst. Vorig seizoen, toen de Tukkers kampioen werden, kregen alle spelers wel een nieuwe Rolex.