'Joodse kolonisten vertrekken voor geld'

Een leider van joodse kolonisten heeft gezegd dat sommige inwoners van de Westelijke Jordaanoever bereid zijn te verhuizen in ruil voor financiële compensatie. Dat blijkt uit WikiLeaks-documenten gepubliceerd door de Israëlische krant Haaretz.

In het openbaar heeft kolonistenleider Dani Dayan altijd krachtig benadrukt dat de kolonisten hun huis onder geen enkele omstandigheid zullen verlaten.

De Palestijnen willen hun toekomstige staat deels op de Westelijke Jordaanoever stichten en eisen - als onderdeel van een vredesovereenkomst met Israël - dat de driehonderdduizend joodse kolonisten die er wonen vertrekken.

In een van de documenten, geschreven door Amerikaanse diplomaten in Israël, staat dat Dayan van mening is dat sommige kolonisten voor het juiste bedrag wel zullen vertrekken. In het bericht staat ook dat Dayan zich schaamt vanwege het geweld door kolonisten en dat hij de Palestijnse connectie met de Westelijke Jordaanoever begrijpt.

Dayan zegt dat de informatie in de documenten uit de context is getrokken. Sommige conservatieve kolonisten willen dat hij zijn functie neerlegt.