53 Doden bij bestorming raadsgebouw Irak

Gewapende mannen in militaire uniformen met explosievengordels hebben dinsdag het gebouw van de provincieraad van de Iraakse provincie Salahuddin bestormd in een poging mensen te gijzelen. Volgens Reuters zijn zeker 53 mensen zijn om het leven gekomen, onder wie drie leden van de raad en twee journalisten. Al Jazeera meldt dat alle aanvallers gedood zijn.

De omgekomen journalisten zijn een freelance journalist van persbureau Reuters, Sabah al-Bazee, en een freelancer van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Nog eens 98 mensen zijn gewond geraakt.

De aanvallers bliezen voorafgaand aan de bestorming van het gebouw een auto op als afleidingsmanoeuvre. Na de explosie gingen de mannen gekleed in uniformen naar een controlepost bij het gebouw en deden zich voor als Iraakse soldaten. Toen de mannen verteld werd dat ze moesten worden gefouilleerd, openden ze het vuur. Vervolgens drongen ze het gebouw binnen en begonnen willekeurig in het rond te schieten.

De politie heeft direct een uitgaansverbod in Tikrit ingesteld om te voorkomen dat mensen de straat opgaan. De politie verdenkt Al Qaida in Irak van de aanslag.

Tikrit ligt 130 kilometer ten noorden van Bagdad. Het is de stad waar de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein vandaan kwam.