Schrijver McEwan hekelt joodse nederzettingen

De Britse schrijver Ian McEwan heeft zondag forse kritiek geleverd op het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever. Hij was ondanks oproepen van Britse collega-schrijvers om thuis te blijven toch naar Jeruzalem gegaan om een literaire prijs in ontvangst te nemen.

McEwan, zoon van een militair, prees de technologische en artistieke prestaties van het land, maar vroeg zich af waar Israëls politieke creativiteit is. De beroemde romancier leverde scherpe kritiek op het 'nihilisme' van de islamitische militanten van Hamas, die hebben opgeroepen tot de vernietiging van Israël en projectielen hebben afgevuurd vanuit de Gazastrook. Ook Israël kreeg het stempel nihilistisch, omdat het land een gevangeniskamp van de Gazastrook heeft gemaakt.

De auteur van onder meer Atonement won eerder onder meer de Man Booker Prize. Zondag nam hij de tweejaarlijkse Jeruzalem Prize, Israëls meest prestigieuze prijs voor buitenlandse schrijvers, in ontvangst. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Simone de Beauvoir, Milan Kundera, Arthur Miller en Haruki Murakami. De jury koos deze keer voor McEwan vanwege zijn 'liefde voor mensen en zijn betrokkenheid bij hun recht om zichzelf te ontwikkelen'.

McEwan vertelde het publiek, onder wie president Shimon Peres en burgemeester van Jerusalem Nir Barkat, dat de jury hem leek op te dragen de continue uitzettingen en vernielingen te noemen van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. Hij kon op een warm applaus rekenen.

De schrijver stond onder druk van een groep Britse schrijvers om niet naar het land af te reizen en de prijs af te slaan vanwege het Israëlische beleid. De auteurs hadden hem opgeroepen deel te gaan uitmaken van een internationale beweging om Israël te boycotten.

McEwan had hierop geschreven dat, hoewel hij bezorgd is over de toestand van de Palestijnen, hij steun geeft aan 'dialoog, betrokkenheid en manieren waarop de literatuur met zijn mogelijkheid om bij mensen binnen te komen politieke verdeeldheid kan overstijgen'.

Vrijdag woonde McEwan een protest bij tegen joodse kolonisten, die een gebouw hadden gekocht in Oost-Jeruzalem en de Palestijnse bewoners, die er al lang woonden, hadden uitgezet.


Schrijver McEwan hekelt joodse nederzettingen (Foto: Novum)