Iraanse schepen naar Suezkanaal

Twee Iraanse schepen, een fregat en een bevoorradingsschip, varen maandag door het Egyptische Suezkanaal naar Syrië, ondanks waarschuwingen van Israël. Dat meldde een Egyptische functionaris. De Iraanse staatstelevisie berichtte donderdag al dat de Egyptische autoriteiten geen problemen hebben met de doorvaart, maar een datum was toen nog niet bekend.

Woensdag repte de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman van 'een provocatie'. Als de schepen het kanaal passeren, komen ze erg dicht bij Israël. Sinds de Iraanse revolutie in 1979 voeren er geen Iraanse oorlogsbodems meer door het Suezkanaal.

De schepen zouden aanvankelijk donderdag passeren, maar dat ging toen niet door. Kennelijk wachtten ze op Egyptische toestemming. Het leger, dat aan de macht is sinds het vertrek van president Hosni Mubarak, heeft die gegeven. Dat meldde een bron binnen het leger vrijdag.

Iran wil komend jaar in de Rode Zee en in de Middellandse Zee marinekadetten gaan trainen.

Update 12.14 uur
Volgens Israël misbruikt Iran de instabiliteit in Egypte door de twee schepen via het Suezkanaal naar de Middelandse Zee te sturen. Israël bekijkt de situatie 'met ernst', zei de Israëlische premier Bejamin Netanyahu zondag tegen zijn kabinet. Hij zei echter niet of Israël zal reageren.