Button: "Weinig gebruik van teamorders dit jaar"

Jenson Button verwacht dat er dit jaar weinig van teamorders gebruik zal worden gemaakt in de Formule 1. Het manipuleren van de uitslag van een race is dit jaar weer toegestaan, maar de McLaren-coureur weet dat de teams er huiverig voor zijn om al snel een nummer één aan te wijzen.

"Ik denk dat veel teams zullen inzien dat het beter is om twee toegewijde coureurs te hebben dan één," zei Button die bij McLaren af moet rekenen met Lewis Hamilton tegen Reuters. "Het is niet slim om al je kaarten op één coureur te zetten. Als je dat doet, zal de tweede coureur namelijk niet tot het uiterste gaan en minder goed presteren, terwijl hij ook niet zo bereidwillig zal zijn om te helpen de auto te ontwikkelen."

"Als ik een team moest besturen, zou ik mijn beide coureurs dan ook gelijke kansen geven. Dan weet je namelijk zeker dat ze elkaar pushen en het beste in elkaar naar boven brengen," zei de Brit die in 2009 wereldkampioen werd. "Het is bovendien ook niet eerlijk als je, na jarenlang hard werken om in de Formule 1 te komen, hier ineens tweede viool moet spelen. Je kunt wel zeggen dat teamorders goed zijn voor het team omdat één coureur maximaal scoort, maar het is zeker niet goed voor de moraal binnen het team als een coureur weet dat hij een tweederangs behandeling krijgt en zelfs aan de kant moet om z'n positie af te staan aan zijn teamgenoot."

"Ik hoop dan ook dat iedereen gewoon een kans krijgt om te racen. Ik ben er blij om dat we bij McLaren in ieder geval niet aan teamorders doen, want dat is hoe het in mijn optiek ook hoort als je een team hebt waar twee wereldkampioenen deel van uitmaken. Lewis en ik willen namelijk allebei nog een keer kampioen worden, hetgeen betekent dat we elkaar op het circuit niets cadeau willen doen."

Het verbod op teamorders werd voor dit seizoen opgeheven omdat Ferrari zich in Duitsland vorig jaar bediende van een verborgen order. Felipe Massa moest plaatsmaken voor Fernando Alonso. Ferrari kwam ondanks een onderzoek door de FIA slechts weg met een boete van 100.000 euro.