Gouverneur sluit elektriciteit Bagdad af

De gouverneur van de noordelijke Iraakse provincie Tamim is maandag begonnen de elektriciteitstoevoer aan de hoofdstad Bagdad af te sluiten. Gouverneur Abdul-Rahman Mustafa besloot hiertoe, omdat zijn eigen bevolking vorige winter nauwelijks stroom heeft gehad.

Volgens Mustafa hadden de inwoners van de stad Kirkuk slechts drie uur stroom per dag, terwijl nabij Kirkuk elektriciteit wordt opgewekt. Onderhandelingen met het Iraakse ministerie van Elektriciteit over het delen van de stroom mislukten, waarna Mustafa besloot de elektriciteitstoevoer naar Bagdad af te knijpen.

"We zijn begonnen met het afsluiten van de megawatts die worden gegenereerd door de Taza-fabriek en we gaan de bevolking van Kirkuk ervan voorzien", aldus Mustafa. De gouverneur schat in dat het ongeveer 25 uur duurt voordat de energielevering aan Bagdad is stilgelegd.

Het tekort aan energie is een teer punt voor de Iraakse bevolking, in het bijzonder in periodes van bittere kou of zinderende hitte. Demonstraties tegen de stroomuitval afgelopen augustus in het zuiden van Irak liepen uit op geweld waarbij ten minste één dode viel. Ook nu had de bevolking van Kirkuk gedreigd met demonstraties als er niet voldoende energie zou worden geleverd.