Opstelten wil koophuis afpakken bij wietteelt

Koophuizen of bedrijfspanden waarin hennep wordt gekweekt moeten kunnen worden afgepakt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten is daarover in gesprek met banken en hypotheekverstrekkers, schrijft het AD dinsdag. De regeling moet nog dit jaar van kracht worden.

Bewoners van huurhuizen van woningcorporaties kunnen uit hun huis worden gezet als bij hen een plantage wordt gevonden. Hierover zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties, die de afspraken hebben verwerkt in het huurcontract.

Eigenaren van een koophuis die worden betrapt op hennepteelt kunnen nu nog na het betalen van een boete of het uitzitten van hun straf zonder problemen opnieuw beginnen. Dit zou vaak gebeuren. Door het huis af te pakken, moet dit worden voorkomen, legt korpschef Frans Heeres in de krant uit. Dat zou ook afschrikkend werken.

Opstelten wil het afpakken van koophuizen nu regelen in het hypotheekcontract. Bij schending van het contract kan de hypotheekverstrekker beslag leggen op het huis om het vervolgens te verkopen. De opbrengst gaat naar de huiseigenaar, met aftrek van de nog te betalen hypotheek en de opbrengst van de illegale wietactiviteiten.


Opstelten wil koophuis afpakken bij wietteelt (Foto: Novum)