Schultz vergelijkt spoorproblemen door winterweer

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) laat in kaart brengen hoe spoorbedrijven van andere Europese landen de afgelopen weken het winterse weer hebben doorstaan. Zodoende wil zij een beter beeld krijgen van de prestaties van de NS en ProRail.

Dat vertelde de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad. Door het winterse weer vielen in december verschillende treinen uit. De NS voerde daarop een versoberde dienstregeling in. Sinds deze week is de normale treindienst weer ingevoerd, maar de spoorwegen kampen nog met een tekort aan treinstellen. Daarom zijn veel treinen korter. Belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV vreest dat hier appelen met peren zullen worden vergeleken. "Ieder land is anders. Bovendien zijn de prestaties in andere landen niet maatgevend voor wat we hier van de spoorsector mogen verwachten."

Verschillende landen in Europa gingen gebukt onder het winterweer. In Nederland kregen de NS en ProRail veel kritiek te verduren, maar Schultz wijst erop dat soms ook gewoon sprake is van overmacht. "De natuur kun je niet altijd overwinnen."

Niet alleen op het spoor, maar ook het weg- en luchtverkeer ondervond veel hinder van de winter. Rijkswaterstaat had voldoende zout in huis voor de snelwegen, maar veel gemeenten kwamen niettemin zonder zout te zitten. Dat baart Schultz zorgen, zeker omdat dit vorige winter ook het geval was.

De schade aan de snelwegen lijkt mee te vallen, zei de bewindsvrouw. "Ik heb niet veel aanwijzingen dat er heel veel meer schade is dan vorig jaar."


Schultz vergelijkt spoorproblemen door winterweer (Foto: Novum)