Australische luchtmacht helpt bij watersnood

Australië heeft maandag de luchtmacht ingezet voor de bevoorrading van de stad Rockhampton in Queensland, die door overstromingen vrijwel van de buitenwereld is afgesloten. Het aantal doden als gevolg van de watersnood is opgelopen tot tien.

Een groot deel van de Outback is door de overstromingen veranderd in een meer. Door zware regenval die kort voor Kerstmis begon staat nu in het noordoosten van Queensland een gebied onder water dat net zo groot is als Frankrijk en Duitsland samen. Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn door de wateroverlast getroffen. Premier Julia Gillard stelde maandag noodhulp ter beschikking, waardoor boeren tegen lage rente leningen kunnen krijgen om als de grond is opgedroogd hun bedrijven weer op gang te brengen.

Gillard sprak van een grote natuurramp en zei dat het flink wat tijd zal kosten om ervan te herstellen. "De uiteindelijke schade kan in de honderden miljoenen dollars lopen", zei zij.

In Rockhampton, een stad aan de kust met 75.000 inwoners, stonden de luchthaven en de autosnelweg naar Brisbane door de buiten zijn oevers getreden rivier de Fitzroy onder water. Tientallen gezinnen moesten hun huizen verlaten en opvangcentra op hoger gelegen delen opzoeken. Burgemeester Brad Carter zei dat 40 procent van de stad overstroomd kon raken. Hij denkt dat bewoners minstens twee weken moeten wachten voor ze weer naar huis kunnen.

Verwacht wordt dat het water de komende dagen nog zal stijgen. Het leger voert twee vluchten met Hercules-transportvliegtuigen naar een vliegveld ten noorden van Rockhampton uit om nog zo veel mogelijk voedsel, medische artikelen en andere hulpgoederen naar de stad te krijgen voordat ook de enige andere toegangsweg naar Rockhampton afgesloten zal moeten worden.


Australische luchtmacht helpt bij watersnood (Foto: Novum)