MQM stapt uit coalitie Pakistan

Een belangrijke Pakistaanse politieke partij, de Muttahida Qaumi Beweging (MQM), trekt zich terug uit de regeringscoalitie van Pakistan. Dat heeft partijleider Faisal Sabswari zondag bekendgemaakt. De partij sluit zich aan bij de oppositie.

De MQM heeft dit besluit genomen omdat de partij niet tevreden is met de aanpak van de regering van problemen als de stijgende inflatie en de corruptie. Eerder deze week trok de partij al twee ministers terug uit het kabinet.

"De regering blijft haar best doen om de coalitie in stand te houden en nationale verzoening na te streven", aldus een woordvoerster van de Pakistaanse president Asif Ali Zardari. "We begrijpen dat de MQM het recht heeft om op de oppositiebank plaats te nemen, maar we hopen dat de beslissing wordt herzien."

Premier Yousuf Raza Gilani zei het vertrouwen te hebben dat de regerende Pakistaanse Volkspartij (PPP) een crisis kan afwenden. Hij zei tegen journalisten dat 'de regering intact zal blijven en niet zal vallen'.

Als de MQM besluit door te zetten, verliest de pro-Amerikaanse regering van Gilani de meerderheid in het parlement. Bovendien kan de regering ten val worden gebracht als de oppositie voldoende steun weet te krijgen voor een motie van wantrouwen tegen Gilani.