Medvedev levert kritiek op Poetin

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vrijdag regeringsleden opgeroepen geen commentaar te leveren op de rechtszaak tegen oliemagnaat Michail Chodorkovsky, voordat de rechtbank uitspraak heeft gedaan in de zaak. Medvedev levert hiermee indirect kritiek op de Russische premier Vladimir Poetin die eerder zei dat Chodorkovsky geen clementie verdient.

"Noch de president, noch andere regeringsvertegenwoordigers hebben het recht om commentaar te leveren op een zaak, voordat de rechter een oordeel heeft gegeven", zo zei Medvedev in een interview op de Russische televisie.

Chodorkovsky was de rijkste man van Rusland tot hij in 2003 op verdenking van belastingontduiking werd gearresteerd. Hij kreeg een gevangenisstraf van acht jaar, een straf die door velen wordt gezien als een afrekening, omdat hij zich tegen toenmalig president Vladimir Poetin verzette en oppositiepartijen financierde.

Chodorkovsky wordt nu voor een tweede keer berecht. Ditmaal voor de aanklacht dat hij een hoeveelheid olie met een waarde van bijna 20 miljoen euro heeft verduisterd. Maandag spreekt de rechter zich uit in deze zaak. Als Chodorkovsky wordt veroordeeld kan hij tot veertien jaar celstraf krijgen.

Medvedev benadrukte dat hij geen bewijzen heeft gezien die de aantijgingen ondersteunen dat aanklagers selectief de wet hebben toegepast en de oliemagnaat hebben gestraft voor normale zakelijke activiteiten.

Vrijdag verscheen in Nezavisimaja Gazeta een opiniestuk van Chodorkovsky. Hij levert daarin stevige kritiek op Poetin. Hij beschuldigt de premier in het stuk van het aanzetten tot xenofobie, waardoor eerder deze maand gewelddadige rellen uitbraken, waarbij racistische hooligans waren betrokken. Bovendien maakte hij in het stuk de genegenheid van Poetin voor honden belachelijk. Chodorkovsky beschreef deze genegenheid als 'het enige oprechte en aardige gevoel dat door het ijzige pantser van het 'nationale symbool' stroomt'. Hij eindigde zijn stuk door Poetin veel 'vriendelijkheid en tolerantie' toe te wensen.


Medvedev levert kritiek op Poetin (Foto: Novum)